Tuesday, March 28, 2006

The RM 45 Nasi Dagang Ikan Tongkol

UPDATED: It's getting bigger now. The seller defended the price and said that the price was 'worth every bite'.

"Oh, it's just less than 7 quids here. Of course it's worth it!"

Oi, Howsy. This is Bolehland lar. Even 30 sen is worth a lot to us already!

Seriously, I think the head is normally chopped off during the canning process of the tuna. The posh cats in the UK here wouldn't even bother to give it a bite. Why is she still selling that so expensive?

Makcik, ini Malaysia lah! Bukan UK! Juallah RM 7 bukan £7!

And guess who benefited from the raid?

The enforcers left with samples of the fish head curry, which they said was for “further investigations.”

Sendiri makan lah! What else?

***

Would you pay RM 45 for a piece of curry fish head? Someone just did! From Bernama, then eventually Utusan:

Lelaki terkejut lauk kepala ikan tongkol RM45

KUALA TERENGGANU 27 Mac - RM45 bagi seketul kepala ikan tongkol lauk nasi dagang.

Itulah harga yang dibayar oleh Hasbullah Ishak di sebuah kedai di Chendering dekat sini pagi tadi.

Hasbullah, 46, yang berasal dari Kampung Panji, Wakaf Mempelam dekat sini dan kini menetap di Putrajaya, berkata, harga yang begitu tinggi adalah melampau dan tidak munasabah.

Hasbullah, yang bekerja dengan sebuah syarikat swasta, memberitahu Bernama semasa beliau singgah makan di kedai berkenaan, isterinya yang ketika itu berada di Putrajaya, memintanya membeli kepala ikan tongkol itu untuk dibawa pulang.

``Selepas makan di kedai berkenaan, saya minta seorang mak cik membungkuskan kepala ikan tongkol itu dan bertanyakan harganya sekali.

``Saya amat terkejut apabila mak cik itu menyatakan harga kepala ikan itu RM45 seketul. Bagi memastikan saya tidak salah mendengarnya, saya berikan wang RM100 dan mak cik itu memulangkan bakinya RM55,'' katanya.

Hasbullah berkata, apabila beliau bertanya kenapa kepala ikan itu mahal sangat, wanita itu menjawab, harga itu adalah untuk ikan bersama nasi.

``Mahu tak mahu, saya ambil juga kepala ikan itu kerana ketika itu ramai pelanggan lain sedang menunggu,'' katanya.

Hasbullah berkata, ini bukan pertama kali beliau makan nasi dagang di kedai berkenaan, kerana setiap kali pulang ke Terengganu, beliau akan singgah di situ. ``Malah mak cik itu kenal saya,'' katanya.

Beliau telah melaporkan perkara itu kepada Bahagian Penguatkuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Terengganu petang ini.

Apparently this is 'ikan tongkol'. What is it called in English? I might want to get it from the market...



So, whatcha gonna do if you are forced to fork out almost a fiftyer to pay for a piece of fish? You know, protein does come with a price. So here comes The Sensintrovert to the rescue, bringing you two recipes from Amy Beh for...

Nasi Dagang
and...

Kari Ikan Tongkol

Try it at home, freeze-dry it and DHL to me o.k.! Cheers!

No comments: