Wednesday, August 23, 2006

"Anonymous Bloggers Are Shooter Thieves"

Yet another 'shooting' incident, targeting bloggers. Well, anonymous ones. From Berita Harian.

‘Pengendali laman blog ibarat penembak curi’
Laporan Rohaniza Idris

KUALA LUMPUR: Datuk Shaziman Abu Mansor semalam mencabar pengendali laman forum atau blog yang berselindung di sebalik nama samaran untuk tampil dan berdebat secara terbuka mengenai pelbagai isu semasa.

Timbalan Menteri Tenaga, Air dan Komunikasi itu berkata tindakan kumpulan yang mengkritik pihak tertentu termasuk kerajaan tetapi enggan mendedahkan identiti sebenar seperti penembak curi.

Katanya, kumpulan itu harus menghentikan kerja yang sia-sia dan tidak bertanggungjawab itu.

Bukannya berlindung di sebalik blog atau laman web yang tidak bertanggungjawab,” katanya menjawab soalan tambahan Dr Tan Seng Giaw (DAP-Kepong) di Dewan Rakyat semalam.

Tan meminta kerajaan mengawal tindakan pihak yang tidak bertanggungjawab menyalahgunakan Internet untuk tujuan tidak baik.

Shaziman berkata, kerajaan pada dasarnya tidak mempunyai peruntukan undang-undang mengawal internet termasuk laman forum dan blog berikutan Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 serta jaminan Koridor Raya Multimedia (MSC), menyekat penggunaan Internet.

"Sehubungan itu, saya mengharapkan kebijaksanaan rakyat menilai kesahihan pelbagai isu yang digembar-gemburkan di dalam internet.

“Kita boleh memantau dengan mendaftarkan semua blog atau laman web di dalam negara kita, tetapi kita jangan lupa, rakyat kita masih boleh mendaftar blog milik mereka di luar negara,” katanya yang menyifatkan perkara itu bukan hanya berlaku di Malaysia, tetapi di seluruh dunia serta sukar dibendung.

Menjawab soalan asal Chong Eng (DAP-Bukit Mertajam), Shaziman berkata, kerajaan mengekalkan prinsip membiarkan pengendali stesen televisyen menjalankan proses saringan masing-masing dan tidak berhasrat mengetatkan kawalan siaran berita dan rancangan televisyen tempatan.

Bolded English translation:

So and so threw a challenge to anonymous government critic bloggers to come forward and debate openly on current issues.

He likened them as 'shooter thieves' (loose translation).

They should stop this pointless and irresponsible act and not to hide behind irresponsible blogs.

I 'ate the chilli and felt its spiciness'. What about you, my anonymous blogger comrades?

The last I heard someone 'came forward and debate openly', he/she/it ended up in Kamunting, or to a lesser extent, mobbed by legal mobs.

So, what say you, 'shooters'?

No comments: